Sałatka grecka – klasyka śródziemnomorskiej kuchni.

Sałatka grecka to jedna z najbardziej tradycyjnych potraw kuchni greckiej, którą do dziś zajadają się nie tylko rodowici mieszkańcy Grecji, turyści ale też miliony ludzi na całym świecie – jak się bowiem okazało, sałatka bardzo szybko zyskała międzynarodową sławę.

Skąd się wzięła sałatka grecka?

Grecy to naród, dla którego biesiadowanie i spożywanie posiłków to okazja do zacieśniania więzów międzyludzkich. Tradycyjnie, sałatkę zjada się ze wspólnego talerza a nałożenie sałatki na swój talerz może być potraktowane jako obraza pozostałych biesiadników. Dziś, gdy turyści pytają o to jak powstała klasyczna sałatka grecka usłyszeć mogą dwie historie. Według pierwszej, sałatkę wymyślili greccy rolnicy, którzy w przerwie podczas pracy na roli zajadali się kawałkiem chleba z pomidorami, cebulą, ogórkami oraz serem feta. Pod koniec XIX wieku mieszczanie zaczęli podawać składniki w wersji pokrojonej a chleb zastąpili oliwą z oliwek. Druga opowieść mówi o tym, że ten klasyczny grecki przysmak powstał jako produkt rywalizacji pomiędzy właścicielami tawern. Jak do tego doszło? W latach 60. XX wieku wiele produktów w Grecji miało odgórnie narzuconą cenę. Tak samo było z popularną wtedy sałatką z pomidora i ogórka. Aby zwiększyć zarobki a jednocześnie nie złamać obowiązującego prawa właściciele tawern zaczęli dodawać do sałatek różne składniki, dzięki czemu możliwe było podniesienie ceny sałatki.

Jak przyrządzić sałatkę? Przepisy

Greek salad przyjęła się również na gruncie polskim, choć trzeba przyznać, że nie uniknęła pewnej transformacji. Bardzo często dodajemy do niej np. liście sałaty, choć taki składnik nie występuje w oryginalnym przepisie. Klasyczna sałatka grecka składa się tylko z kilku produktów: pomidorów, ogórków, zielonej papryki, czarnych oliwek, czerwonej cebuli i sera feta, a wszystko przyprawione jest solą, pieprzem, oregano oraz polane grecką oliwą z oliwek. W niektórych greckich rejonach do powyższych składników dodaje się kapary. Cebulę należy pokroić w cienkie prążki, ogórki w grubsze plastry, paprykę w paski, pomidory na duże kawałki. Całość należy przyprawić i polać oliwą. Dobrej jakości ser feta powinien znajdować się na wierzchu sałatki – to składnik, który dodawany jest na samym końcu. To przystawka, która wymaga użycia produktów najwyższej jakości, dlatego spędzając wakacje w Grecji warto zamówić sałatkę w tawernie – chociażby po to, żeby przekonać się jak powinna smakować sałatka grecka w jej najbardziej klasycznym wydaniu.