Dieta dla osób uprawiających sport

Jaka dieta dla osób uprawiających sport?

Organizm zużywa kalorie i energię o każdej porze dnia, nawet gdy śpimy. Aby wesprzeć jakąkolwiek aktywność sportową, konieczne jest zapewnienie poprzez odżywianie odpowiedniej potrzebnej energii. Dla sportowców ważne jest dobranie odpowiedniej diety, zawierającej znaczną różnorodność pokarmów, wspierających zwiększone zapotrzebowanie na energię wynikające z pracy mięśni. W porównaniu z osobą, która nie uprawia żadnej aktywności, dieta sportowca różni się głównie ilością kalorii, których potrzebuje w ciągu dnia. Motywacja.

Niezbędne jest spożywanie pokarmów zawierających szerokie spektrum składników odżywczych, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie kaloryczne od 2000 do 5000 kcal . W szczególności:

  • węglowodany pełnią podstawową funkcję energetyczną, ponieważ wspomagają wysiłek fizyczny podczas aktywności sportowej.
  • białka niezbędne do budowy i naprawy tkanek oraz wzrostu masy mięśniowej.
  • tłuszcze pełnią zarówno funkcję energetyczną, jak i strukturalną, zwłaszcza błon komórkowych.
  • witaminy, minerały, błonnik pomagają chronić organizm.
  • woda niezbędna do regulacji termicznej.

Pierwiastki te będą naturalnie wprowadzane do organizmu w zmiennych ilościach w zależności od intensywności uprawianego sportu, ale także wieku i płci.

Prawidłowe odżywianie musi być zbilansowane w stosunku do wysiłku fizycznego, który ma być podtrzymany:
Generalnie dieta sportowca musi być zróżnicowana i oparta na zasadach diety wśród podstawowych pokarmów powinny być owoce, warzywa, a następnie węglowodany, takie jak pieczywo, makarony, ryż, kasza, ziemniaki , ale także rośliny strączkowe (fasola, ciecierzyca , soczewica), które zawierają węglowodany i białka. Dopiero na trzecim miejscu trafiają białka, czyli ryby i jajka oraz mięso, które należy spożywać nie częściej niż dwa razy w tygodniu. Spożywa się również mleko, jogurt, nabiał i sery. Dla prawidłowej diety należy odróżnić osoby uprawiające sporty beztlenowe, charakteryzujące się krótkimi, ale intensywnymi wysiłkami (np. kulturystyka) od osób uprawiających sporty wytrzymałościowe (np . bieganie ). Dla tych pierwszych niezbędne jest spożycie węglowodanów, które są idealnym pożywieniem dla treningu mięśni. Z drugiej strony sportowiec wytrzymałościowy musi przyjmować pokarmy, które pozwalają mu zgromadzić maksymalne zapasy glikogenu.

Inne przydatne wskazówki dla osób uprawiających sport

Jedz co najmniej trzy godziny przed treningiem (a nie kiedy chcesz).
Po ćwiczeniach zawsze nawadniaj się wodą lub napojami energetycznymi, aby uzupełnić mięśnie glikogenem.
Zintegruj utracone cukry świeżymi owocami, w tym ogórkiem czy suszonymi owocami.
Pij przez cały dzień, nie tylko w trakcie i po aktywności fizycznej;
Osoby uprawiające sport, aby schudnąć, będą musiały spożywać mniej kalorii niż ich zapotrzebowanie na energię, pod nadzorem dietetyka.