Dieta niełączenia

Ponieważ Twój układ pokarmowy rozkłada makroskładniki odżywcze w różnym tempie (tłuszcze i białka trawią się dłużej niż węglowodany, według Uniwersytetu Kalifornijskiego w Santa Barbara), używając różnych enzymów lub cząsteczek, które pomagają nam trawić, powinieneś jeść tylko te produkty, które są przetwarzane z tą samą prędkością za jednym razem. W przeciwnym razie jedzenie gnije lub fermentuje w żołądku, a organizm musi zużywać dodatkową energię, aby przetworzyć posiłek, co prowadzi do zmęczenia i wzdęć i prawdopodobnie utrudnia utratę wagi (jeśli to jest coś, do czego dążyć.. Burke pisze, że im szybciej twoje jedzenie przepływa przez twój organizm, tym więcej składników odżywczych otrzymujesz z posiłku.

Czy dieta niełączenia działa?

Okazuje się, że twoje ciało to kraina czarów, a trawienie jest bardziej skomplikowane, niż sugeruje społeczność łącząca żywność. Załóżmy, że jesz burgera (białko) z serem (tłuszcz) na tostowanej bułce (węglowodany). Kiedy go spożywasz, usta uwalniają amylazę, który rozkłada węglowodany, podobnie jak skrobia. Gdy pokarm dostanie się do brzucha, żołądek wydziela pepsynę, enzym odpowiedzialny za przetwarzanie białek. Następnie pokarm trafia do jelita cienkiego, gdzie enzym lipaza działa na ser, zanim posiłek przejdzie do jelita grubego, gdzie zostanie jeszcze bardziej rozłożony.
Nasze ciała są zaprojektowane do przetwarzania różnych makroskładników odżywczych, takich jak węglowodany, białka i tłuszcze, w tym samym posiłku.

A ta cała sytuacja pH w twoim brzuchu? Każda część Twojego przewodu pokarmowego chce utrzymać pożądany poziom pH, bez względu na to, jak jesz. Więc jeśli enzymy trawienne w żołądku powodują, że środowisko jest zbyt kwaśne lub zbyt zasadowe, organizm po prostu doda więcej lub mniej soków trawiennych, aby utrzymać niezbędny poziom pH. Zasadniczo twoje ciało jest już na szczycie, aby utrzymać poziom pH więc ten proces nie wymaga dodatkowej energii.

Dieta niełączenia zasady działania

Oto podstawowe zasady, zgodnie z podręcznikiem Burke opublikowanym na stronie internetowej:

  1. Owoce należy jeść tylko na czczo. Spożywanie go ze skrobią (termin, którego Burke używa w odniesieniu do prostych i złożonych węglowodanów, takich jak chleb, płatki owsiane i ziemniaki) lub białkiem (takim jak jogurt lub jajka) może spowodować mały korek w układzie pokarmowym w miarę jak organizm zajmuje się próbą przetworzenia węglowodanów i / lub białek Najwyraźniej powoduje to, że owoc gromadzi się na innych pokarmach w przewodzie pokarmowym i fermentuje, gdy czeka w kolejce do strawienia.
  2. Zgodnie z instrukcją mieszanie skrobi i białka w tym samym posiłku (patrz: makaron i klopsiki, pizza, hamburgery i frytki, jajka i tosty – w zasadzie wszystko, co pyszne) jest również złym połączeniem. Węglowodany są rozkładane przez enzym zwany amylazą, podczas gdy białka są przetwarzane przez pepsynę, inny enzym. Ponieważ pepsyna i amylaza mają różne poziomy pH (amylaza jest alkaliczna, a pepsyna kwaśna), Burke i inni fani łączący żywność teoretyzują, że neutralizują soki trawienne, więc twoje ciało potrzebuje dodatkowej energii, aby je razem strawić.
  3. Spożywanie dwóch rodzajów białka zwierzęcego w jednym posiłku, takich jak jajka i bekon, również jest rzeczą nie do przyjęcia, ponieważ ten makroskładnik odżywczy potrzebuje do 12 godzin na strawienie przez organizm. Tak więc, zgodnie z instrukcją Burke’a, gdy podwoisz białko, organizm potrzebuje więcej czasu, aby rozłożyć śniadanie. Burke pisze, że powoduje to gnicie pokarmu w żołądku, co powoduje problemy trawienne, takie jak wzdęcia i zmęczenie.