Warzywa – dobry sposób na długowieczność

Z roku na rok coraz więcej osób ogranicza spożywanie mięsa lub produktów odzwierzęcych. Dzieje się to z kilku powodów: względy zdrowotne, poglądy etyczne na zabijanie zwierząt, chęć spróbowania czegoś nowego, a także moda. Niezależnie od tego, czym się kierujemy, znaczna większość osób zastępując mięso, wybiera naturalnie występujące w przyrodzie warzywa. I trzeba przyznać, że wariant ten jest zalecany nie tylko weganom, czy wegetarianom, a każdemu z nas!

Moc niedostrzegalna, czyli życiodajne składniki ukryte w roślinach jadalnych

Wiele osób spożywa warzywa w formie sałatek, zup, surówek, musów, sosów, czy dipów. Zazwyczaj kierujemy się walorami smakowymi, upodobaniami, czy kolorystyką. Ciekawostką jest fakt, że praktycznie tylko dietetycy, czy osoby czynnie uprawiające sport zawodowo lub amatorsko, zastanawiają się nad ich właściwościami. Wiemy, że należy spożywać warzywa, ponieważ zawierają moc niezbędnych witamin oraz składników mineralnych. Jednakże, czy istnieje jakiś ranking warzyw? Skąd wiedzieć, który z nich jest najzdrowszy?

Lista amerykańskich naukowców – warto ją oglądać

Amerykańska agencja Centers for Disease Control podjęła się niełatwego zadania. Naukowcy, którzy tam pracują postanowili przeanalizować oraz wybrać najbardziej wartościowe warzywa, które istnieją. Kryterium doboru były łatwe i czytelne: najważniejsze, by warzywo hamowało choroby oraz działały korzystnie na cały proces leczenia. Ponadto musiały być także wcześniej pozytywnie zweryfikowane i zatwierdzone.

Naukowcy zastosowali listę 17 składników odżywczych oraz witamin, które Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała za fundamentalne oraz spowalniające procesy rakotwórcze, powstrzymujące ryzyko chorób serca , a także obniżające poziom zbyt wysokiego ciśnienia krwi. Zatem były to:

• witaminy- A, B6, B12, C, D, E oraz K
• białka pokarmowe
• kwas foliowy
• ryboflawina
• niacyna
• tiamina
• żelazo
• wapń
• cynk
• potas

Do tego naukowcy stworzyli tak zwany: “parametr gęstości składników odżywczych” w skali 1-100. Im wyższa liczba, tym warzywo jest “zdrowsze” dla organizmu człowieka.

Ranking najzdrowszych warzyw na świecie

Praca naukowców nie poszła na marne, rzeczywiście udało się sklasyfikować warzywa według przyjętych zmiennych. W ten oto sposób miliony ludzi na świecie mogą tworzyć swoje własne, wysokowartościowe dania warzywne.

1. Rukiew wodna- zdrowotna moc: 100
2. Kapusta pekińska (surowa, gotowana) – zdrowotna moc: 91,99
3. Boćwina- zdrowotna moc: 89,27
4. Burak ćwikłowy (gotowany, pieczony, kiszony)- zdrowotna moc: 89,08
5. Szpinak (surowy, gotowany, pieczony)- zdrowotna moc: 86,43
6. Cykoria (surowa, gotowana, smażona)- zdrowotna moc: 73,36
7. Sałata masłowa (surowa)- zdrowotna moc: 70,73
8. Pietruszka (gotowana, surowa) – zdrowotna moc: 65,59
9. Sałata rzymska (surowa, smażona) – zdrowotna moc: 63,48
10. Kapusta (surowa, gotowana, kiszona) – zdrowotna moc: 62,49
11. Rzepa czarna (surowa) – zdrowotna moc: 62,12
12. Liście gorczycy (surowe, gotowane) – zdrowotna moc: 61,39
13. Endywia (surowa, gotowana, smażona- zdrowotna moc: 60,44
14. Szczypior (surowy, gotowany) – zdrowotna moc: 54,80
15. Jarmuż (surowy, gotowany, smażony) – zdrowotna moc: 49,07
16. Liście mleczu (surowe, gotowane) – zdrowotna moc: 46,34
17. Papryka meksykańska (surowa, gotowana, smażona) – zdrowotna moc: 41,26
18. Rukola (surowa) – zdrowotna moc: 37,65
19. Brokuł (surowy, gotowany, pieczony) – zdrowotna moc: 34,89
20. Dynia (gotowana, pieczona, smażona) – zdrowotna moc: 33,89